50 pod 50: milovník Japonska Dan Šácha

podcast-2 2

Já a Dan – střešní bar hotelu U prince na Staromáku. 

Dan Šácha je plnokrevný volnonožec, milovník Japonska a deskovek. Na volné noze je rovnou od školy, což je už nějakých 10 let. I když má řadu klientů, je především spjatý s portálem Na volné noze Roberta Vlacha, kde je šéfredaktorem všech novinek, spolupíše newsletter, obhospodařuje sítě a společně s Robertem produkuje opravdu parádní a opravdu hodně dlouhé podnikatelské rozhovory, které byly inspirací i pro 50 pod 50. Dan je těžký introvert a umí s tím báječně pracovat. 

Má moc rád deskovky a bude o nich řeč. Právě Dan nám v kovidu dal hru Ponorka (v originálu Deep Sea Adventure) a zavinil, že jsme propadli kouzlu minimalistických deskovčiček od japonských Oink Games, jeijichž jsme nyní v ČR výhradními distributory. Jejich hry poznal v Japonsku, kam rád jezdí a zamiloval si ho natolik, že o něm píše blog a newsletter a točí podcast. 

Sešli jsme se v Praze v Danově oblíbené japonské restauraci Takumi na Senovážném náměstí. Během rozhovoru budeme srkat rámen – japonskou obří polévku plnou nudlí, masa, zeleniny a se speciálně naloženým vejcem. O rámenu Dan říká: „Rámen je skvělý v zimě, vnitřně tě zahřeje a zasytí tě i na dva dny“. Dan byl v Praze na služební cestě a než jsem ho doprovodila na vlak, vzala jsem ho na drink do málo známého střešního baru nad Staromákem, odkud je nádherný výhled. 

3 pomůcky introverta alias střípky z našeho povídání:

„Sluchátka jsou moje nejlepší investice a můj každodenní nástroj. Ve městě, kde je staveniště, lidi křičí, auta troubí, pustím si hudbu a rád se izoluji“

„Jako každý introvert nerad navštěvuju nová místa. Ještě je nemám proskenovaná. A když už je znám, kráčím tam sebevědomě, ale jinak v nových podnicích trpím. V Google mapách si dělám srdíčka, kde to znám, a kde je to pro mě bezpečné“. 

„Poslední roky hodně přednáším o Japonsku, dřív jsem se toho jako introvert bál. Teď už si to užívám. Navíc cokoli, co je až za 3 měsíce, ti teď odsouhlasím. Protože to je problém mého budoucího já. A říkám si, že on se s tím budoucí Dan pak nějak popere“. 

Dan a kde na něj narazíte:

O čem jsme se bavili, co doporučili, jaké dárečky Dan dostal atd.:

Celý podcast 50 pod 50

Dan a jeho milované Japonsko

 

V restauraci Takumi, kde je za výlohou typická japonská záležitost – jídlo jako skutečné, ale je z umělé hmoty, a můžte si ho v restauraci i koupit. O om jsem nevěděla, díky Danovi jsem moudřejší.

 

Dan na vrcholu Araratu (5137 m, nejvyšší hora Turecka i Arménské vysočiny, nachází se na východě Turecka, několik kilometrů od hranic s Íránem a Arménií)

 

Dan v Grónsku.

 

Dan ve Finsku až za polárním kruhem.

 

Dan se svou přítelkyní Ewelinou na Madeiře.

 

PODNIKAVKA – moje konzultace 

  1. Příprava na mediální výstupy: Pokud se chystáte na mediální výstup a nevíte přesně, co vás čeká, jak se připravit, můžete se u mě nachytřit a připravit v rámci konzultace vysoce citlivého marketingu. Ale poradím i extrovertům a nepřecitlivělým tvůrcům. Vysvětlím vám, jak to v médiích chodí, jak vypadá práce novináře, jak nejlíp s ním komunikovat, co je a co není autorizace a třeba i co si na sebe oblíct a co naopak určitě ne.
  2. Podcastový koučing: Kdybyste si mě chtěli zaplatit jako podcast koučku, jsem k dispozici, pomůžu vám rozjet podcast v nějakém šikovném podcastovém studiu nebo uhladit ten rozjetej (udělám vám audit vašeho podcastu, dám cennou zpětnou vazbu a poradím, co a jak vylepšit), pomůžu vám pracovat s hlasem, trémou, výplňovými slovy.
  3. Autorská smlouva a autorský marketing: Píšete knihu a jste už už před podpisem smlouvy s nakladatelstvím? Pak je pravý čas se mi ozvat kvůli konzultaci smlouvy. Jaké chytáky tam většina velkých nakladatelů dává? Co do smlouvy přidat, aby neměla jepičí život jako většina knih? Co udělat, aby se prodávala? Jak se dá psaním knih živit nebo částečně živit? To vše a ještě mnohem víc probereme při konzultaci k autorskému marketingu.
  4. Podnikatelský balíček: Možná nevíte, co se mnou chcete probrat, ale chcete se se mnou sejít, abych vám dala zpětnou vazbu na váš projekt? Podnikání? Pak je tu můj obecný podnikatelský balíček. Dám vám zpětnou vazbu na vše, co děláte. Udělám audit webovek, socek, podcastu, vašeho vystupování, čehokoli. A společně vymyslíme, jak to trochu vylepšit a nakopnout.

Rodinné obsahy

  • Slang, nová čeština a aktivity mého muže Martina: kniha Hacknutá čeština, tv pořad na Streamu – Hacknutá čeština, online slovník Čeština 2.0, náš společný veselý slangový podcast Tajný jazyk, Martinův podcast pro obsahové tvůrce Tvůrcast
  • Moje kniha Retrohraní a stejnojmenný videoportál Retrohraní, který je s knihou spojený
  • Máme deskovkářství 4 Kavky, vydáváme, prodáváme moderní deskovčičky do kapsy a pár zajímavejch sem i dovážíme ze světa, o deskovkách píšeme 4 letter – newsletter o hrách a hraní, blog, točíme videa na You Tube, nemusíte znát 1000 her, stačí 4 Kavky, rádi poradíme, co stojí za to na rodinné hraní nebo hraní s nenáročnými kámoši