50 pod 50: nezávislá knižní nakladatelka Bára Baronová

podcast-3

Dalším hostem 50 pod 50 je Bára Baronová. Nezávislá knižní nakladatelka a knižní kurátorka, literární dokumentaristka, feministka, aktivistka, cestovatelka, spisovatelka, členka Mezinárodní aliance nezávislých nakladatelství a Asociace spisovatelů. Ve svým nakladatelství Wo-men vydává moc krásný knihy. Krásný obsahově i fyzicky. Jsou to spíš artefakty, než knihy. 

Přednáší doma i v zahraničí o nakladatelský praxi a vede praktický kreativní workshopy pro autory a autorky, kteří chtějí vydat svou práci knižně. Martin na jejím kurzu byl a nemohl si ho vynachválit.

I proto jsem o Báře už dlouho věděla, ale osobně jsme se neznaly. Nedávno jsem si s ní začala dopisovat, protože jsem od ní chtěla pár citací na Podnikavku do článku Za každou slevu umře koťátko aneb úvaha o slow publishingu. O tzv. pomalém vydávání knih toho Bára ví hodně. Při mailování jsme se poznaly a oblíbily si jedna druhou. Na živo jsme se ale poprvý potkaly až při natáčení 50 pod 50 v jejím bytě na pražský Letné.   

Začali jsme seznamovací hodinovkou nad deskovkami s Bárou i jejím francouzským přítelem Hervém. Krásně jsme blbli, smáli se, povídali anglicky, Hervé mi ukázal jeho erotickou deskovku, která mu úspěšně vyšla ve Francii a je už beznadějně vyprodaná. Byla jsem nadšená, jak veselej záznam z toho bude a jak tím celej rozhovor krásně proložím. Věřila jsem, že technika už nestávkuje a vše v pohodě nahraju. Ale když jsme se po hodince chtěly vrhnout na samotnej rozhovor, viděla jsem, že se mi nahrávka zase zkracuje, mizí, někdo nebo něco ji kradlo…

Naštěstí jsem seděla u jednoho stolu s profíčkou, která jen natáhla ruku a na stole už byl její profesionální obří diktafon. A na něj se mi Bára sama nahrála a pak mi poslala zvukovou stopu. Díky za záchranu!

Už konečně vím, co jsme měla za hlavní technickej problém, a už to mám konečně vyřešený. Prostě mi pořádně nefungovala apka diktafon v mobilu, která jinak všem vlastníkům ajfounu fachá. Stáhla jsem si dvě jiný diktafonní apky a slouží dobře. Nic neumazávaj. Taky mám skvělej profi stolní diktafon od Lucky Václavkový (moc díky), kterej jsme ale neuměly rozhejbat, pomohl mi až kamarád Petr Krohe (tobě taky velký díky) a bezvadný klopáky Rode Wireless II. od Reného Nekudy (ty budu vracet, ale i si sama pořizovat, mají vnitřní paměť a zálohování při týhle křížový cestě chci). Budu nahrávat na minimálně dva stroje, abych už byla konečně v klidu a mohla se věnovat povídání a ne věčnýmu ustrašenýmu čumění na displeje nahrávátek.

Můj článek o tom, jakejma technickejma problémama jsem při rozjezdu 50 pod 50 prošla: Křížová cesta novýho projektu

Celý podcast 50 pod 50

Bára a její knižní svět:

S francouzským buldočkem Tondou, věrným čtyřnohým kámošem.

Naše Wo-men sbírka knih

My máme doma 5 jejích knih, po dotočení povídání pro 50 pod 50 jsem jich pár dokoupila a hned se pustila do čtení Děvčat první republiky. Video s naší sbírečkou knih od Wo-men

Knihy, tipy, lidi a tak:

Můžete mě pozvat na virtuální kafe

No a množí se mi tu dotazy, jakže mě někdo z posluchačů může podpořit. Že prej i nějakou kačku by mi chtěli dát, ale nemají, jak. Tak tu je možnost pozvat mě na virtuální kafíčko za 75 kaček. Nebo na celou konvici. Díky každýmu za eventuelní podporu. I virtuální kafe dodá šťávu a nakopne mě do další práce.

PODNIKAVKA – moje konzultace 

  1. Příprava na mediální výstupy: Pokud se chystáte na mediální výstup a nevíte přesně, co vás čeká, jak se připravit, můžete se u mě nachytřit a připravit v rámci konzultace vysoce citlivého marketingu.Ale poradím i extrovertům a nepřecitlivělým tvůrcům. Vysvětlím vám, jak to v médiích chodí, jak vypadá práce novináře, jak nejlíp s ním komunikovat, co je a co není autorizace a třeba i co si na sebe oblíct a co naopak určitě ne.
  2. Podcastový koučing: Kdybyste si mě chtěli zaplatit jako podcast koučku, jsem k dispozici, pomůžu vám rozjet podcast v nějakém šikovném podcastovém studiu nebo uhladit ten rozjetej (udělám vám audit vašeho podcastu, dám cennou zpětnou vazbu a poradím, co a jak vylepšit), pomůžu vám pracovat s hlasem, trémou, výplňovými slovy.
  3. Autorská smlouva a autorský marketing: Píšete knihu a jste už už před podpisem smlouvy s nakladatelstvím? Pak je pravý čas se mi ozvat kvůli konzultaci smlouvy. Jaké chytáky tam většina velkých nakladatelů dává? Co do smlouvy přidat, aby neměla jepičí život jako většina knih? Co udělat, aby se prodávala? Jak se dá psaním knih živit nebo částečně živit? To vše a ještě mnohem víc probereme při konzultaci k autorskému marketingu.
  4. Podnikatelský balíček: Možná nevíte, co se mnou chcete probrat, ale chcete se se mnou sejít, abych vám dala zpětnou vazbu na váš projekt? Podnikání? Pak je tu můj obecný podnikatelský balíček. Dám vám zpětnou vazbu na vše, co děláte. Udělám audit webovek, socek, podcastu, vašeho vystupování, čehokoli. A společně vymyslíme, jak to trochu vylepšit a nakopnout.

Rodinné obsahy

  • Slang, nová čeština a aktivity mého muže Martina: kniha Hacknutá čeština, tv pořad na Streamu – Hacknutá čeština, online slovník Čeština 2.0, náš společný veselý slangový podcast Tajný jazyk, Martinův podcast pro obsahové tvůrce Tvůrcast
  • Moje kniha Retrohraní a stejnojmenný videoportál Retrohraní, který je s knihou spojený
  • Máme deskovkářství 4 Kavky, vydáváme, prodáváme moderní deskovčičky do kapsy a pár zajímavejch sem i dovážíme ze světa, o deskovkách píšeme 4 letter – newsletter o hrách a hraní, blog, točíme videa na You Tube, nemusíte znát 1000 her, stačí 4 Kavky, rádi poradíme, co stojí za to na rodinné hraní nebo hraní s nenáročnými kámoši