Novej mazlík – kapesní sada bezdrátovejch klopáků Comica Vimo S

Comica_1-min

Testuju nový mini bezdrátový klopáky (klopový mikráky) na nahrávání rozhovorů a podcastů, jsou jednoduše propojitelný s chytrým mobilem/compem, do kterýho se tahá zvuk. Cena 3000, zvukovej kapesní trhák roku 2023. Comica Vimo S (MI) – MI znamená, že to je ideální pro iPhone. Vše je v minikrabičce do kapsy.

Na stránkách film-technika.com můžete mrknout i na dvě fajn videa, kde je jednak test těch mikráků, druhak info, jak se používaj. Video je v češtině a mě přesvědčilo ke koupi. Tenhle obchod i s poctivým obsahem mám ráda. Kapesní klopáčky mi přijdou jako bezva doplnění techniky na nejrůznější nahrávání. Máme velkej stolní mikrofon G Blue Yeti X Pro USB, kterej bere hlasy ze všech stran, ale je velkej a musí bejt připojenej ke compu, když nahrávám, takže je to ideální na domácí podcastování. Do kavárny či na cesty chci zkusit Comicu (Yeti se v terénu ukázal jako nedostatečnej, jednak moc velkej, s nutností kabeláže a blbě chytal zvuk u stolu v lese).

Technický info ke Comice:

  • kromě varianty pro Apple je i varianta pro Android
  • PLUS – nabíjí se 2 hodiny (což je fofr)
  • PLUS – výdrž až 15 hodin vkuse
  • PLUS – dá se dobíjet během provozu (což je uklidňující, protože u obyč diktafonů jsem vždy nervózně sledovala stav nabití baterií) – když dám nabíječku do tý stanice, mobil se nabíjí (zda se nabíjí i ta stanice, nijak nepoznám, nemá na sobě ukazatel nabití, to má jen ta samotná comica krabička, tam se ukazují přesná procenta nabití), když během nahrávání dám do nabíječky krabičku od comicy, normálně ji nabíjím.
  • MÍNUS – bohužel mám tak tlustej obal na mobil, že mi tam ta dobíjecí stanice comicy nejde cvaknout, musím obal vždy z mobilu sundat (mám takovej 360kovej ze všech stran), koupila jsem kvůli tomu prodlouženou spešl redukci 1 lightning/2 lightningy, myslela jsem, jak budu moci mít mobil v obalu a mít připlou tu stanici a z ní dvojlightningovej výstup na sluchátka i nabíjení, ale bohužel to nefunguje
  • MÍNUS – i když jsem stanici měla přímo v mobilu, tak sluchátka coby odposlech nefachaj, měla jsem šňůrový pecky s lightningem na konci, jenže stanice comicy má do mobilu lightning vstup a ze stanice USB-c výstup, tak jsme koupila jiný sluchátka s USB-c, ale taky nefachaj… Zde foto všeho, co jsem pořídila, ale nefungovalo.

I přesto je Comica podle mě dobrá alternativa k Yetimu – obřímu mikrofonu na stůl, doufám, že to půjde použít i na podcast do kapsy, co nabízím na Podnikavce. A snad mi někdo pomůže rozhejbat i sluchátka a nabíjení, který bude fachat během nahrávání. Po tom fakt toužím a líbilo se mi, že to výrobce vyloženě slibuje. Už jsem jim psala o pomoc, neházím flintu do žita. Ani do ovsa.

TEST ZVUKU

DOMA: Doma v obejváku to bere zvuk takto.
KAVÁRNA: V kavárně taky slušně. I když Martin mluví svým tichým introvertním kavárenským hlasem.

Zvuk v kavárně jsme prohnali čističkou zvuku Auphonic.com (díky Robo za tip) a posuďte sami ten rozdíl. Pokud bych chtěla přepisovat záznam, je super vyhodit ruch kavárny. Pokud by to byl rozhovorovej podcast, asi bychom to apkou neproháněli a nechali to přirozený i s kavárenským šumem. Ten původní zvuk se nám líbí víc.

VENKU: Venku i ve větru slušně. Bez kočky je vítr víc slyšet (cca od TC 00:30).

1 pes a 2 kočky – chlupatý čepice na mikrofon, který brání větru, aby rušil zvuk

Tajný jazyk a 50 pod 50 – klopáky v reálným provozu

No a pak přišel ostrej test při samotným natáčení našich podcastů. Na ty klopáky točíme jednak náš manželskej obejvákovej podcast o českým slangu – Tajný jazyk, druhak můj osobní podcast 50 pod 50, ve kterým zpovídám 50 úžasnejch freelancerů a podnikatelů a ptám se na podnikání a mentální zdraví. Jak se mají, jak se udržují v duševní kondici, jak kloubí práci a rodinu. A to je divočina, kterou natáčím třeba na louce, ve skalách, v kavárně, na ulici či v kostele.

Už se mi povedlo nasekat spoustu technickejch chyb. Líbily by se mi naprosto blbuvzdorný klopáky, co se během povídání nijak nepřepínaj, ale holt si musím zvyknout s nimi pracovat a kontroluju furt, zda vše svítí tak, jak má.
  1. Omylem jsem v prvních dvou rozhovorech zmáčkla miničudlíček na anténě, která je připojená při natáčení na mobil a vypla tak stereo. Takže zvuk jde lidem jen do jednoho sluchátka.
  2. Omylem jsem na boku jednoho klopáku před natáčením zmáčkla čudlík, kterým jsem ho vypla, a nevšimla si, že mi nesvítí zeleně, jak by měl, když fachá a ještě čistí šumy…
  3. Omylem jsem otočila oranžovej čudlík hlasitosti na anténě zhruba doprostředka a vše se nahrálo velice tiché, nechávám ho už na plnej céres (hlasitost na max).
  4. Při jednom povídání cestou Celetnou ulicí mi v jednom klopáku něco furt cvaká, asi zip od bundy respondenta, klopák jsem připla nějak nešikovně…
  5. Už se mi jednou stalo, že když jsem klopáky na chvíli vypla (asi po hodině a půl nahrávání), pak nefachaly. Na chvíli jsem je prdla do tý dobíjecí stanice (krabičky) a hned se zase chytly.

S mou druhou hostkou Lenkou Blažejovou na Petříně. bylo nádherně, jeden z prvních jarních dní. Bzučely nám tam včeličky, zpívali ptáci, běhali psi, kolem projeli i koně (jízdní policie) – tento díl podcasta 50 pod 50 byl plný zvuků a to mě baví. 

Tip na nějaký čuper truper klopáky do budoucna

Kámoš Petr Vojtěch – profi videorecenzent deskovek (a taky spoluautor naší hry Dorty jsou vrženy) radí časem pořídit bezdrátový klopáky, co prej maj nesrovnatelně lepší zvuk: RODE Wireless GO II. Pro mě v tuhle chvíli moc složitá, moc dokonalá a moc drahá věc. Trochu kanón na vrabce. Mnoha funkcím ani nerozumím, čili nevím, k čemu bych je využila. Ale třeba vnitřní paměť, kam se ukládá celý záznam v plný kvalitě, je super záložní možnost.

Na takovýto malý domácí nahrávání nám zatím Comica určitě stačí. Až bude zbytečnejch 7000, třeba abgrejduju na ten kanón (i proto si sem ten tip ukládám). Do techniky jsem zvyklá dávat dost a pořád ji vylepšovat, však jsem o tom už psala.

Mejch 12 kroků za 50 000, abych točila lepší deskoherní videa

Další tip mám od Elišky Martynkové. Pravděpodobně nejmenší klopáky na trhu. Zvládnou přenos až na vzdálenost 60 m od tý antény v mobilu. Jsou ideální pro natáčení mobilem či malým foťákem. Hollyland Lark M2 jsou velký jako dvacetikoruna. Cena 3700 Kč za USB-C, 4090 Kč za lightning, až 4990 Kč za modely ke kamerám, což já nepoužívám. Verze pro mobily vydrží až 10 hodin nahrávání a dobíjí se za hodinu a půl. Mikráky jsou na magnety, jsou tam i šňůrky kolem krku s magnety, na který ty klopáky klofnete. USB-C tip připojíte i na počítače a můžete klopáky použít na nejrůznější cally. Má to vychytávku, že i když máte na mobil nasazenou tu anténu, můžete si v mobilu přehrávat zvuky, což s jinými mikrofony obvykle nejde, protože mobil je považuje za sluchátka. Musíte je od mobilu odpojit, abyste si z mobilu pustili nějakej zvuk. Tady to fachá.

NÁVOD ke Comice

Je jen v angličtině a strašně blešíma písmenkama, ale vyluštila jsem ho. Tak ať se eventuelně nikdo další nemusí trápit, tady je ve zkratce vše, co byste mohli potřebovat.

Indikátor – minisvětýlko nahoře:

  • nespárováno = pomalu blikající modrá
  • spárováno = modrá
  • odstranění šumu = zelená
  • ztlumeno = červená

Ovládací čudl na boku:

  • krátce zmáčknout = ztlumení
  • dlouhý zmáčknutí, když to není spárovaný = spáruje se to
  • dlouhý zmáčknutí, když to je spárovaný = odstranění šumu

Nabíječko/anténa

  • kolečko = ovladač hlasitosti
  • 2 světýlka = indikátor spárování (bliká modrá = nespárováno, modrá = spárováno)
  • mono/stereo ovládací čudlík = krátké stlačení zapne mono/stereo zvuk
  • 1 minisvětýlko (modrá = mono, nic = stereo)