Houževnatost – Síla vytrvalosti a vášně

62254104_2315440602060110_8953276953951993856_n

Houževnatost – Síla vytrvalosti a vášně

Angela Duckworthová

Řadí se mezi literaturu úspěchu. Ale není to nic hloupého a líbivého, naopak je to chytré a často se vám to nebude líbit. Houževnatost bolí. Někdy bolí dost. Ale kdo pochopí, že jen když bude makat, dřít a překonávat sám sebe, může sám sebe změnit k lepšímu a pak třeba i svět, má dobře našlápnuto.

Kdo něco dokázal, nesnáší když svět řekne, že to bylo díky talentu, díky štěstí, nejlíp štěstí před noc. To lidi hodně rádi používají a chtějí věřit tomu, že stěstí přes noc existuje, že je to něco jako mýtickej tvor, kterej na ně taky může skočit a udělat z nich jedničku v nějakým olympijským sportu, ve hže na piáno, v podnikání, psaní bestsellerů nebo žonglování. Lidi by tomu rádi věřili, pak by nebyli takový neumětelové z Neumětelova.

Kdo ale dřel a vydřel z ničeho něco velkýho a úspěšnýho, ví o štěstí přes noc svý. Většinou ho zahaluje magické čislo 10. Věnuje se práci 10 000 hodin, trénuje 10 000 hodin nebo jako můj muž sbírá české novotvary 10 let. Pak přijde kniha Hacknutá čeština, bestseler a štěstí přes noc. Který trvalo 10 let a 10 000 hodin.

Berlínský mišelinský šéfkuchař:

Úspěch znamená, že jste investovali spoustu času, úsilí a peněz do něčeho, za co nesete obrovskou odpovědnost, a člověk by si měl dobře rozmyslet, zda něco takového chce, protože za to draze zaplatí.

Talent je psí prd

Neuměla jsem argumentovat, když mi kdysi lidi řekli, že moje podnikání kolem retroher je úspěšný, protože na to mám přirozenej talent. Uráželo mě to, ale nevěděla jsem proč. Talent je přeci dobrá věc, ne? Jenže když víte, že za vaším úspěchem jsou stovky hodin práce, desítky nových dovedností, které jste se museli naučit, přestavba vašeho chování, myšlení i přístupu, pak vás talent uráží. Tušíte totiž, že talent se moc nepočítá.

Když je na to talent sám, je to jako s dobrým nápadem. Říkám tomu psí prd. Je to nic. Až když přidáte dlouhodobou vášeň, jeden životní cíl a kopec hoouževnatosti. Dnes mám i díky knize Houževnatost v každým rukávu 10 es, když mě někdo urazí tím, že můj či mužův úspěch přisuzuje něčemu mimo nás a muže, co lusklo prstem a úspěch byl tady.

Autorka ukazuje na desítkách příkladů slavných úspěšných lidí, že talent ani inteligence v jejich velkolepým příběhu nehrály moc důležitou roli. Vždyť pracovala jako poradkyně pro Bílý dům, Světovou banku, pro trenéry špičkových sportovců či ředitele velkých bank, je profesorkou psychologie a její kniha se opírá o desetiletí výzkumů a bádání.

A teď už ke knize: ukázky, poznámky, výpisky

TALENT=líbivej výledek 1000 nudnejch úkonů, který by nikoho nebavilo sledovat

  • nechceme sledovat, jak vzniká výtečnost, chceme věřit, že je vrozená (pak by mohla přepadnout i nás)
  • upřednostňujeme kouzlo před obyčejností
  • sebeláska a ješitnost upřednostňuje KULT GÉNIA, pak jsme z obliga, nemám šanci, pokud se nenarodím jako génius, nemusím se tedy snažit

ROVNICE ÚSPĚCHU:

Talent x úsilí = dovednost x úsilí = úspěch (úsilí se počítá dvojnásob)

HOUŽEVNATOST

  • roste s tím, jak si ujasňujeme životní filozofii, jak se učíme oklepat z nezdarů, učíme se opouštět nižší cíle a o to víc se zakousnout do těch vyšších
  • rozvíjí se s věkem
  • chce to odolat pocitu sebeuspokojení
  • NOVOST je pro začátečníka vše, pro profíka už jsou to jen nuance, detaily
  • rozvoj zájmu nějaký čas trvá, ptejte se a odpovědi vyvolají nové otázky
  • chce to furt se za každou cenu zlepšovat, jak? Záměrným tréninkem

ZÁMĚRNÝ TRÉNINK

  • když nebudete zlepšovat to, co vám nejde, a učit se to, co ještě neumíte, budete na tom furt stejně a nebudete se zlepšovat
  • ”Dělám tam rok a mám roční zkušenost. Jiní mají roční zkušenosti i po deseti letech praxe”
  • záměrný trénink je trénování právě toho, co mi nejde, co neumím
  • záměrný trénink bolí, je to práce na slabinách
  • i velice složité a skutečně kreativní činnosti lze rozložit na sadu konkrétních dílčích dovedností, jež můžete trénovat, trénovat, trénovat

FLOWSTŘEDĚNÍ=můj vlastní vynález

  • plynutí v naprostém pracovním/tvůrčím soustředění, kdy to nebolí, vede k pocitu spontánnosti, nemyslíte na to, prostě to děláte, vypnete mozek, vše jede automaticky, výzva a dovednost je v rovnováze

FLOW (prožitek) VS záměrný trénink (chování)

  • čím víc záměrného tréninku, tím víc FLOW

Střípky z knihy:

  • Budete-li se snažit hledat způsoby, jak situaci změnit k lepšímu, máte šanci, že nějaký najdete. Pokud si řeknete, že neexistuje, určitě ho nenajdete.
  • V přežití nám tak pomáhá spojovat se s ostatními lidmi a pomáhat jim (společnost závisí na stabilních mezilidských vztazích)
  • SELF-TALK=vnitřní monolog (ten my tvůrci musíme vést, posouvá nás dál, mladí se ho bojí, a tak ho přehlušují v pubertě hlasitou muzikou, uřvanejma filmama, sprostejma hovorama as vrstevníky, bojí se mluvit sám se sebou, to ještě neumí)

Tři zedníci: co děláte?

  1. dávám na sebe cihly (pro toho je to zaměstnání)
  2. stavím kostel (pro toho je to povolání)
  3. stavím chrám pro našeho pána (pro toho je to poslání)

NIETZSCHE:

“U všeho, co je dokonalé, jsme zvyklí neptat se na jeho vznik. Namísto toho se těšíme z toho, co stojí před námi, jako by se to rázem vynořilo ze země mávnutím kouzelného proutku”

“Vnikající bytosti=obratní řemeslníci”

JOHN IRVING

  • jeden z nejplodnějších autorů v dějinách  (Svět podle Garpa, Pravidla moštárny)
  • dyslektik, dodnes si při čtení drží na textu prst

WILL SMITH

Proč je slavný a úspěšný? Říká o sobě, že je nechutně pracovitý, a kdyby se na běžícím pásu soutěžilo o to, kdo vydrží běžet dál, buď vyhraje nebo na tom pásu zemře

WOODY ALLEN

“Když něco opravdu dopíšete, asi vám to někdo vydá, většina lidí ale jen mluví o plánu psát”. “80 % úspěchu = pokračovat v započaté práci” (tohle citoval i Bush starší v 80. letech)

HENRY FORD

“Ať si myslíte, že něco dokážete, nebo že to nedokážete – v obou případech máte pravdu”

Fixní a růstové nastavení mysli

FIXNÍ= nic nezměním, nejde to, pesimista

RůSTOVÉ=mohu cokoli změnit, optimista

Houževnatost a děti

V závěru knihy se autorka hodně věnuje dětem, výchově děti, učení dětí, škole i rodině. Píše, že máme oceňovat úsilí a učení se novým věcem než talent. Talent buď je nebo není, s tím dítě nic nenadělá a chválit ho za něco vrozeného, ho moc neposune. Ale pochválit netalentované dítě, že se snaží a něco dokáže, se počítá.

TALENT je běžný, teprve to, co vložíte do jeho rozvoje, je pro konečný výsledek klíčové.

Správná formulace pochvaly kultivuje naději

V nějaké studii vložili půlce žáků do jejich slohovky papírek s poznámkou: “Tuto poznámu ti sem dávám, abys měl zpětnou vazbu” a druhá část třídy dostala text: “Píšu ti, co se v práci dá zlepšit, protože ti moc věřím, vím, že dokážeš tu věc napsat ještě líp, a proto po tobě chci, aby ses do toho pustil”. První skupina nic moc neupravila, druhá opravila hodně a odevzdala přepracovanou práci

Tohle mě rozesmálo i uklidnilo, že i když slova někdy používáma špatně, naše životy a činy se počítají víc, že je hlavní, jakým jdeme příkladem, než co přesně o životě říkáme.

Děti nikdy neuměly moc poslouchat dospělé, ale vždycky je uměly dobře napodobovat.

Jaké druhy rodičovství, výchovy a vzdělávání jsou?

Moudré rodičovství podporuje, ale je i náročné, nechce lenochy a pesimisty a nedotahovače. Třeba, když si dítě zvolí kroužek, mělo by ho dochodit do konce roku. Podle studií jsou v dospělosti nejúspěšnější dotahovači, lidi co neopustí něco, co načali.

Houževnatost je nakažlivá

Snaha zapadnout pomáhá, ve skupině houževnatých budu přirozeně taky houževnatá

No a k tomu mě napadá citát Austina Kleona: “Jste tím, o čem celý den sníte, jste takoví, jakými lidmi se obklopujete”. Jsem ráda, že jsem se dostala mezi spisovatele, úžasné freelancery, knižní vydavatele, ilustrátory, úspěšné grafiky, tvůrce a výrobce. Cítím se mezi svými a je to inspirativní a nakopávající.