Steven Pressfield: Válka umění

DLXJpgqW0AAlF11

Každý, kdo bojuje s vlastním odporem, je válečník. Bojuje ve válce s nepřítelem,bojuje každý den, v umění i tvorbě. Proto název knihy inspirovala kniha Umění války. Odpor nikdo nikdy nepojmenoval tak přesně, tak ostře a tak na dřeň. Opět knižní bomba z Jan Melvil Publishing. 

Steven Pressfield

  • narodil se v roce 1943 na Trinidadu (ostrov v Karibském moři)
  • romanopisec, scénárista a autor příruček o tvorbě a kreativitě
  • podtitul knihy je Odblokujte svou kreativitu a vyhrajte tvůrčí bitvy

Ze začátku mi každá stránka přišla jako balvan, těžko stravitelná pravda, hrubá cesta do centra problému. Odpor známe všichni, zažíváme ho dennodenně a mnozí lidi kolem mě s ním nebojuje. Vymlouvají se, stěžují si na osud, karmu, špatného partnera, blbou práci, geny… Autor téhle odporné bibličky se s tím nemaže a vůbec se nesnaží čtenářům zalíbit.

Podle autora odpor najdeme přesně uprostřed mezi tím, jaký život vedeme a jaký život bychom chtěli vést. To je ten vnitřní, nežitý, to jsme my, jak si sami sebe představujeme během dne, to jsme my, jak se nám o nás samých zdá ve snech, velitelé vlastního života, lidi, co se našli a dělají přesně to, co mají.

Jste spisovatel, který nepíše, malíř, který nemaluje, nebo podnikatel, který nikdy nezaložil podnik? Potom znáte odpor

Síla odporu je podle Pressfielda stejně velká jako vnitřní nutkání a volání duše po tom, kým se máme stát. Každé slunce vrhá stíny a stínem génia je prý odpor. Četla jsem vždy jen pár stránek a pak třeba týden přemýšlela. Taky tu knihu čtu od listopadu a teprve dneska ráno jsem ji dočetla. Je útlá, ale hutná. Autor se ale nemaže s nikým, ani se sebou samým.

Od 24 do 42 si mě odpor mazal na chleba

Pressfield bydlel v náklaďáku, napsal haldu neúspěšných románů a scénářů, rozpadla se mu rodina. Trvalo mu dlouhých 17 let, než se psaním uživil. Ale nevzdal to a bojoval s odporem dál.

Co odpor vyvolává?

Jakékoli jednání, které vyžaduje odmítnutí okamžitého uspokojení ve prospěch dlouhodobého růstu, zdraví nebo zásadovosti. Takže, když chceme přestat kouřit, začít pracovat, přestat čumět na Facebook, přestat kňučet nad osudem. Autor popisuje odpor jako něco, co není vidět, slyšet ani cítit nosem, ale je to hmatatelná odpuzující negativní síla či energetické pole vyzařující všude, kde to hrozí soustavnou prací a překonáváním sebe sama třebas i v maličkostech. Cílem odporu je odradit nás, rozptylovat a bránit v práci.

Odpor má mnoho různých podob a jeden zdroj. Náš strach. Když překonáme strach, překonáme odpor. Pressfield mi potvrdil to, co sama zažívám. Čím víc a čím úspěšněji se peru s vlastním odporem, tím víc nasírám lidi kolem. Oni vidí, že to jde, ale štve je, že jim to nejde. Přišla jsem za poslední rok a půl o dost lidí, ale neva, nacházím nové, většinou taky válečníky. Už se poznáváme i na ulici, při jednáních.

Když se jeden z krabů pokusí přelézt okraj kbelíku, dopustí se tím nejvyšší možné zrady. Procitající umělkyně musí být nelítostná, a to nejen k sobě, ale také k ostatním. Jakmile unikáte z vězení, nemůžete se otočit a pomoct parťákovi, kterému se zachytila nohavice do ostnatého drátu.

Cesta bojovníka je dost osamělá, ale čím déle na ní jdu, tím víc dalších potkávám a to mě moc baví. Ale tu mou lehkou opuštěnost od doby, co tvoříme Pruženku a další hry, jsem pochopila až nad stránkami Války umění. Vylezla jsem prostě z krabího kýble a jsem jinde.

Telenovelisti aneb potíže jsou falešnou formou slávy

Víte, kdo je telenovelista? Člověk, jehož život se podobá telenovele. Když by náhodou byl chvíli v klidu, stane se něco strašnýho jemu či někomu z rodiny. Dostávat se věčně do potíží je laciným způsobem, jak si získat pozornost. Znám holku, který se furt něco děje, kdykoli má dokončit nějaký projekt. Odpor prostě zvítězí. Dokud jsem si nepřečetla tuhle knížku, snažila jsem se jí pomáhat, teď už vím, že to nejde a jdu si svou cestou.

Podobné podoby odporu jsou podle Pressfielda tyto:

  • Špatné zdraví
  • Alkoholismus
  • Závislost na drogách
  • Náchylnost k úrazům
  • Neurózy včetně kompulzivního podělávání úplně všeho
  • Žárlivost
  • Chronické pozděchodičství
  • Hlasitá hudba v autě s otevřenými kouřovými skly
  • Prostě cokoli k nám přitáhne pozornost umělým nebo bezbolestným způsobem

Odpor a nespokojenost

Typickým projevem odporu je nespokojenost. Cítíme se nemilovaní, nesnášíme svůj život a je to jen krůček k neřestem: Drogy, nevěra, surfování na internetu… Svůj neklid nikdy nevyléčíme podílením se na celkovém hospodářském výsledku firmy Kokotiny s.r.o., ale pouze tím, že se skutečně pustíme do práce.

A ještě pár dalších citací, které se mi nejvíc líbily:

Profesionál se soustředí na donut, ne na díru v něm. Připomíná si, že je lepší být v aréně a zápasit s býkem, než na tribunách nebo venku na parkovišti

Novinář: „Píšete jen, když na vás přijde inspirace nebo píšete každý den?“

Autor: „Jen, když na mě přijde inspirace. Kupodivu přichází každý den přesně v 9, když si sednu k psacímu stroji“

Ne každý zvolil cestu válečníka, kdo ne, toho kniha nakrkne. Krabi v kýblu, ať to nečtou. Budou mi nadávat, budou pomlouvat autora, rozčilovat se a nic nepochopí. Bo odpor že jo. Pro vás kamarády ve zbrani a spoluválečníky to může bejt super čtení stejně jako bylo pro mě a miliony čtenářů po celém světě.