Austin Kleon: Ukaž, co děláš

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kleon považuje za dobré, když sdílíte vaši práci, vaše životy. Doporučuje to. I druhá kniha tohoto autora rozhodně stojí za přečtení. Opět vydalo Jan Melvil Publishing. I tahle kniha mi dala odpovědi, super instantní věty, které mohu využívat ve chvílích, kdy se někdo blbě ptá a já neznám chytrou odpověď. 

John Clees: Kreativita není talent, je to způsob myšlení

Jsem blogerka a už asi 5 let píšu blog Maminator. Ne každý můj kamarád pro to má pochopení, od mnohých slýchám: „Není ti blbý se takhle odhalovat? Není to už moc? Nebude to jednou vadit tvým dětem? Muži, rodině? Já myslím, že je nebezpečný o sobě a svém uvažování, o hobby i práci psát…“

Na to odpovídám chabě: „Mě to baví a ráda se dělím s lidmi o dobré o zlé, mnohým to může pomoci a zkrátit cestu.“

Nebo jsem se občas s někým chytla, kdo považoval podnikání za jednoduché, tedy pro mě jednoduché, protože mám na to talent nebo podnikavého ducha. Lusknutí prsty a jsem úspěšná podnikatelka, ze dne na den. Protože mám talent. Oblíbená blbá otázka: „Kde na tohle všechno bereš čas?“ Austin odpovídá: „Hledám ho.“

Austin Kleon mě uklidnil. Nejenom že sdílení práce, učení se, životů považuje za dobré, dokonce ho doporučuje.

  • Rozhodni se, co se chceš naučit, a uč se to před ostatními.
  • Sdílejte vše, co milujete, a lidi, kteří milují to samé, si vás najdou.
  • Nevíte, co z vaší práce stojí za to? Zveřejněte to a nechte to na sociální chemii.
  • Blog nebo webovky nejsou nástroj sebeprezentace, ale sebe(vy)nalezení

Nějaký zenový mnich kdysi řekl: „V mysli začátečníka je spousta možností, v mysli odborníka jen pár.“ To je taky uklidňující a znám tolik lidi bez vzdělání, kteří jsou dokonalí v kdejakém oboru. Stačí vášeň, úsilí a vůle učit se. Víte, co v překladu do francouzštiny znamená amatér? Milovník. No a jedno uklidnění:

Austin Kleon: Od průměrného k dobrému je jen krůček, od dělání a nicnedělání je propast.

Víte, co je upírský test, no a test a online prezervativ? Upírský test: když vás někdo vysává a vy jste po setkání s ním unavený, zmatený, vyhněte se mu. No a test si můžete dát sám nebo někomu jinému. On řekne, co dělá, vy na to: „No a?“ Když řekne důvod, vy na to „No a?“ A tak pořád dokola, objeví se pak zajímavé argumentace a občas i hloupé důvody k tomu něco dělat. No a ten online prezervativ je tlačítko „uložit jako rozepsaný“. Když si nejste něčím jistý, máte to uložit na 24 hodin a říct si, mohl bych to ukázat mamince nebo šéfovi?