S. Pressfield: největší nepřítel je odpor

Thank-you-formakingme-happy-2

Steven Pressfield má hromadu myšlenek, které mě zaujaly. O životě i tvorbě. Píše romány filmové scénáře a novinové články o podnikání a tvorbě, pár jich bylo přeloženo a vyšlo na Volné noze v rámci nočního blogu, odtud jsem čerpala pro tento článek. 

Já s.r.o. – pozor, jde expedice, korporace o 1 člověku, dívat se na sebe jako na firmu, je skvělá mentální iluze (v pondělí si dám poradu, rozdělím úkoly, zapíšu, co chci udělat, v pátek se zkontroluju, pochválím, vyplatím a jdu domů)

Odpor

Největší nepřítel není trh ani konkurence, ale odpor, náš vlastní vnitřní sabotér, odpor je stejný jako alkoholismus, potřebujete podpůrnou skupinu, deset kroků, jak nad tím zvítězit, ke konci projektu je odpor nejsilnější, může na sebe brát nejrůznější podoby, partner, který nefandí, peníze, které nejsou na účtu, děti na krku, strach z neznáma, z nejistoty, změna, změna myšlení, změna životních návyků.

Frank Sinatra nestěhuje piána
Frank řekl: nechci dělat nic, co by zvládl někdo jiný. Zpíval. Kdyby si i stěhoval před koncertem piána, lidi by ho brali jinak a i jeho okolí, on byl prostě hvězda, tak dělal jen to, co dělal nejlíp.

Některé jeho postřehy smutně sedí i na naše české voliče, zákazníky či začínající podnikatele… Myslí si, že to všechno nemusí bolet, hledají nejjednodušší cestičky, zkratky, nechtějí se potit, věří lidem, co jim slibují hory, doly a to bez kapičky potu.

Jenže zlatý poklad vždycky hlídá drak. Musíte s ním bojovat. Musíte ho porazit. Teprve pak jsou zlaťáky.