Podnikání je jako ovoce VS zelenina

vegetables-5516984_1920

Dnes jsme při obědě nad vegetariánskou pizzou dumali, co je co. Co je ovoce a co je zelenina. A jakže se to pozná. No, neshodli jsme se a ani teta Wiki nevěděla přesně. A s podnikáním je to stejný. Taky záleží na úhlu pohledu, který odborník posuzuje, jestli jste coby meloun ovoce nebo zelenina.

Jinak teda meloun nebo třeba takový rajče to měly fakt těžký. Zda je rajče ovoce či zelenina, se řešilo i u soudu. To když zařazení rajčete do zeleniny znemožňovalo jistému vinaři prodávat svý rajčatový víno. To se totiž v nějaký tý jeho zemičce smí dělat jen z ovoce. U nás by to měl vyřešený, tu se robí jen z vinný révy. No a když se na rajče mrkne zahradník nebo gurmán, taky viděj každej to svoje. Gurmán rozděluje ovoce a zeleninu často podle chuti, kde je hodně cukru a na co jde plácnout zmrzlina a šlehačka a dlabat to coby desert, to je prosím pěkně ovoce. A co by vám se šlehajdou nešmakovalo, je zelenina.

S tím nesouhlasej zahradníci, ti zas rozdělujou obě skupiny podle toho, zda to obsahuje jedérka/zárodky potomstva, a zda to zasazujete každej rok znovu (to je zelenina) nebo to je tzv. víceletá rostlina jako jabloň a na jednom stromě to furt roste samo dokola a dokola – to je ovoce.

No a to podnikání? Taky záleží na úhlu pohledu. Když na nás jukne třeba fanoušek jako Robo Vlach nebo Madla Čevelová, jsme rozjetá rodinná firma s velkou budoucností. Když nad sebou kritický pomrkáváme my sami, jsme občas zoufalí, jak to málo nese. Jak to furt dokrmujeme z vlastního a jakej maraton ten úspěch je.

No a co teprve úspěch. Co to je? Když potkám někoho, kdo nic sám nevyrábí, je nadšenej a přijdu mu úspěšná. Nebo jsem mu fuk. Kdo sám něco dělá, ví, jak je to těžký. Z jeho pohledu je úspěch, že jsme to nezabalili a živí nás to. Nebo že to uživí aspoň samo sebe. Z pohledu některých mých příbuzných jsem byla úspěšná, když jsem dělala na Nově a teď už je to jen volný pád.

Martin: „Já úspěch nehledám. Úspěch je konec cesty. Happy end je konec a ten já ještě nechci.“

A tak je to se vším. Záleží na úhlu pohledu, na konotacích, vzhledem k čemu to něco posuzujete a vo co vám jako jde. Třeba jeden prodejce melounů či rajčat nebo čeho spadal do plátcovství cla za zeleninu, a tak u soudu bojoval za přeřazení toho něčeho do ovoce, za který se tam u nich clo neplatí. Kdyby to něco jen jedl, bylo by mu názvosloví a zařazení fuk.

Zrovna čtu novinku od Melvilů – knihu Alchymie od Roryho Sutherlanda – a tam to rozšiřujou ještě o čas. Kdy něco hodnotíte. Protože hodnotit něco zpětně umí každej blbec, ale říct dopředu, co bude hit a co propadák, to už tak jednoduchý není.

Konec zamyšlení nad ovocem a zeleninou, časem a úhly pohledu.

PS: Kukuřice je asi luštěnina nebo obilnina. To jsou věci…