Moje knižní bestofky podle abecedy

read-3048651_960_720-275x270

Mých 160 knižních beletristických tipů na to nejlepší, co jsem v životě četla. Je to seřazené abecedně podle příjmení autorů. 

A

Adams Douglas

  • 1.díl „Stopařův průvodce po galaxii“ (trilogie v pěti dílech, super parodie na sci-fi, byla zprzněná na plátně, ale kniha je oproti této verzi vtipná)
  • 2.díl „Restaurant na konci vesmíru“
  • 3.díl „Život, vesmír a vůbec“
  • 4.díl „Sbohem a díky za ryby“
  • 5.díl „Převážně neškodná“

Adorjanová Johana „Vyjímečná láska“ (Příběh, který autorka napsala podle skutečnosti, její vlastní babička a děda se zabili a ona až v dospělosti zjistí jak a pochopí proč, i když je to o smrti, vyzní to pozitivně a je to plné lásky)

Alá’a al-Aswání „Jakobijánův dům“ (Děj se odehrává v centru Káhiry v roce 1990 v jednom dříve slavném domě, jehož historie se postupně odkrývá stejně tak jako životní příběhy jeho obyvatel. Je tu hodně sexu všeho druhu a násilí a rasismu. Jsou tu aristokrati, chudáci, homosexuálové, zamilovaní i fanaticky bojechtiví. Super kniha a moc čtivá, odhaluje pro nás nepředstavitelný život moderního Egypta tak, jak si ho asi málokterý Arab troufne popsat)

Allende Isabel „Inés, má drahá“ (román chilské spisovatelky vychází ze skutečných historických událostí z doby, kdy Španělé v 16. století dobývali území dnešního Chile a krutě se potýkali s odporem původních obyvatel, indiánů Mapuche. Spisovatelka líčí historická fakta na pozadí životního příběhu Inés Suárezové, silné a statečné ženy, rodačky ze španělské Extermadury, kterou do Jižní Ameriky zavedlo pátrání po jejím manželovi. Poté, co se Inés dozvěděla, že je vdovou, usadila se v Cusku, kde se seznámila s Pedrem de Valdiviou, Pizzarovým důstojníkem. Po jeho boku se účastnila dobývání Chile a založení města Santiaga i jeho obrany při útoku indiánů.)

Ambjorsen Ingvar „Elling. Pokrevní bratři“ (Krásnej příběh dvou autistů, kteří spolu po odchodu z blázince zkoušejí žít v bytě, který jim zapůjčilo město. Mají svého dohližitele a zkoušejí se učit telefonovat, nakupovat a čeká je obrtěžká zkouška: jít do restaurace nebo si najít kamarády. Ale všechno se jim povede. Je to asi pětidílná kniha, takhle je třetí, ale z mně nepochopitelných důvodů u nás byla přeložena jen tahle třetí, ostatní ne, je prej nejlepší, škoda, že nepřeložíme i ty ostatní…)

Androniková Hana „Zvuk slunečních hodin“ (Fakt hustej příběh ze II. světové války, kde kluk ztratí mámu a až léta po válce v emigraci za oceánem se dozví celý její příběh, velká síla, kniha získala Literární cenu Knižního klubu za rok 2001, pak v roce 2002 následovala cena Magnesia Litera v kategorii Objev roku. Autorka měla rakovinu, ale neléčila se, odletěla někam do pralesa, kde ji léčili šamani, pak se vrátila domů, kde ale v roce 2011 zemřela, bylo jí jen 44 let)

B

Bender Aimee „Zvláštní smutek citrónového koláče“ (hodně zajímavá mladičká hlavní hrdinka dokáže podle chuti toho, co sní, poznat, jak se má ten, kdo to uvařil, podivuhodný román o půvabné hlavní hrdince, která podle chuti pozná, že nikdo v její rodině není takový, jak se zdá)

Bermanová Sabina „Žena, která se ponořila do srdce světa“ (Příběh autistické Karen, která zbohatla na lovu tuňáků. Vypráví to sama Karen a její vidění světa je fakt krásně jednoduchý, když jí třeba její kamarád poví, že se nemá trápit vražděním tuňáků pro svou továrnu na tuňáčí maso, říká, že máme smlouvu s Bohem, že coby lidstvo můžeme zabíjet zvířata pro svou obživu. Karen ale tu smlouvu chce vytisknout, aby ji měla u sebe. On přemýšlí, prohlíží si ji, jestli si z něj nedělá prdel, pak odpoví:“Jasně, je to myslím hned na začátku Bible, najdu to a ofotím ti to.“ Karen uklidňuje, když se v potápečský výstroji zavěsí na rybí hák na zeď, takže si tenhle hák i ostatní propriety vozí všude s sebou a má je i na koleji, když studuje zootechničku, má ji i ve svém obřím hotelovém pokoji v xtém patře a z háku kouká na město a pidilidi. Tuňákům rozumí tak dobře proto, že s nima plave mořem, má speciální zrcadlový udělátko, díky němuž vidí jako tuňáci- po straně hlavy. Prostě krásnej magor s IQ tykve, ale pár zvláštníma schopnostma na úrovní 1% vrcholu lidské rasy. A těch zvláštních schopností využívá. I na přednáškách na škole si nalepí na triko cedulku „Zvláštní schopnosti“ a lidi jí tak říkaj)

Bruntová Carol Rifka „Řekni vlkům, že jsem doma“ (o čtrnáctileté holce, které nikdo nerozumí, jen její strýček, který ale posléze zemře na AIDS. O rodině, lásce, žárlivosti, hledání sebe sama, knižní poklad)

Brown Chester „Sex není zadarmo“ (Brutálně upřímenj autobiografickej komiks, autor líčí svých mnoho let v náručí kurev, vysvětluje, proč je pro něj lehčí si za sex platit, a popisuje kdejakej detail placený lásky tak, jak ji zažíval)

Bulgakov V. „Mistr a Markétka“ (Klasika, fakt krásná kniha)

C

Coelho Paulo

  • „Ďábel a slečna Chantal“
  • „11 minut“ (O lásce a sexu)
  • „Veronika se rozhodla zemřít“ (Tahle knížka se mi hodně vryla do paměti a naučila trochu víc si užívat každého dne, který mám)
  • „Záhir“ (Známý spisovatel a válečná zpravodajka, oba úspěšní ve své profesi, žijí v Paříži v nekonvenčním manželství. Jednoho dne žena zmizí. Šlo o vraždu, únos, útěk? Spisovatel je odhodlán ji – svůj „Záhir“ (pojem známý z islámského světa, který označuje věc nebo bytost, na něž nelze zapomenout) najít. Jeho pátrání jej zavede do nejvzdálenějších končin světa, ale zároveň i do vlastního nitra)
  • „Alchymista“ (Klasika a autorova asi nejslavnější kniha, největší brazilský bestseller všech dob – byl dosud přeložen do 34 jazyků a prodalo se ho na 10 milionů výtisků. Takřka pohádkové vyprávění o cestě španělského pastýře za zakopaným pokladem)
  • „Nevěra“

Crichton Michael a Preston Richard „Micro“ (Crichton je americký spisovatel, který zemřel dřív, než tenhle román dopsal, vlastně napsal jen jeho rozvržení. Ale jeho slavné předlohy k filmům Koule, Kmen Andromeda, Jurský park, Skandální odhalení, Ztracený svět či k seriálu Pohotovost, dával tušit další pecku, a tak dílo dokončil Richard Preston. Napínák z Havajských ostrovů je fakt něco, skupina student biologie je v novém výzkumném ústavu, ale přijdou na to, že šéf je lump, a tak je nažene do zmenšovače a udělá z nich prcky velikosti mravence. Chce je zabít, ale oni uprchnou a musejí přežít v džungli, kde je pro ně každý brouk smrtelně nebezpečný predátor)

D

Denemarková Radka „Příspěvek k dějinám radosti“ (hodně zvláštně psaný příběh, na jehož chuť jsem si zvykala mnoho desítek stran, příběh několika starších žen, které mají zvláštní schopnosti, které žijí v Praze, ale cestují po celém světě a trestají bezpráví, které muži na ženách páchají)

Dutoard Jean „Hrůzy lásky“ (Pařížský milostný příběh stárnoucího muže a mladé sekretářky)

Divakarumi Chitra Banerjee „Vládkyně koření“ (Příběh čarodějky, vládkyně koření, Indické dívky, která se dostane na ostrov, kde ji naučí ovládat koření a pomáhat lidem díky koření. Pak se přesune do Ameriky, kde má obchůdek s kořením a dává každému to koření, které mu pomůže v jeho trápení. Jenže ona sama chce víc, chce lásku. Když ji najde, ztratí svou moc a uvrhne kletbu na ty, jimž pomáhala. Magickorealistická knížka, krásný počtení, každá kapitola se jmenuje po nějakým koření a já hned začala z něj vařit, jak jsem to četla. Pro chuťový pohárky moc zajímavá četba. Krásná knížka a napínavá)

E

Exupéry Antoine „Malý princ“

Erben K. J. „Kytice“

F

Falconer Ildefonso „Katedrála moře“ (Krásnej historickej román o stavbě Barcelonské katedrály)

Francis Dick (Od něj jsem přečetla všechny detektivky z dostihového prostředí a prostě ho miluju)

Fredrikssonová Marianne

  • „Anna, Hanna a Johanna“ (úžasný několikagenerační epos o lásce, o rodině, vztazích, hlavní hrdinka je vnučka a spisovatelka a píše o osudech své maminky a babičky, matka je v nemocnici a nemocná a už nemůže mluvit)
  • „Šimon a duby“ (román o židovském chlapci, který jako adoptované dítě vyrůstá za války v prosté švédské rodině, je citlivý a inteligentní, má židovského kamaráda, který je traumatizován dětstvím v nacistickém Německu, ale Šimonova pozoruhodná nevlastní matka umí pomoci všem kolem)
  • „Když se Bůh smál“ (Desetiletá Sofie je zvláštní, kamarádí se se slepým Adersem a společně sní a vnímají svět. Jednoho dne se jim podaří skutečný zázrak – o adventní neděli proletí obě děti ruku v ruce klenbou kostela. Shromáždění v místním svatostánku zatají dech úžasem a mladý pastor se jen tiše usmívá a není schopen slova – právě totiž uslyšel, jak se Bůh zasmál)

Frost Mark

  • 1.díl „Znamení sedmi“
  • 2.díl „Šest mesiášů“ (Sci-fi strašidelný, inspirace v Sherlockovi a tak, autor měl v plánu napsat pak i něco s čísly 5,4,3,2,1 v názvu, těšila jsem se, protože ty první dvě knihy mě hodně bavily, ale už tuším nic nevyšlo, je to takovej historickej sci-fi thriller, úplně jsem to svýho času žrala, za autora mluví to, že s Davidem Lynchem psal seriál Twin Peaks)

Formánek Josef

  • „Prsatý muž a zloděj příběhů“ (Kniha o tom, co člověk najde na dně, když už si myslí, že nemůže dál, i o tom, že zázrak potkáme nejen v přítmí pralesa, ale kdekoliv. Některé knihy můžete číst, ale s touto budete hrát o život. Poušť, džungle, šamani, rituální obřady, láska, smrt, ďábel v napínavém příběhu reportéra, který se vydává k primitivnímu kmeni v deštném pralese. Po návratu domů zjišťuje, že se nevrátil sám…)
  • „Syn větru a prsatý muž“ (2013), taky výborný, autor se zas vrací ke svých Indiánům, ale už to tam nepoznává, jsou tu satelity, všude maj za pasama mobily a jde jim jen vo prachy, čistý svět, jak ho Formánek zažil kdysi, už tu u Indiánů není, smtunej příběh. 
  • „Létající jaguár“ (Nejrychleji napsaná knihy na světě. Novela o cestách, o marnosti a největší životní lásce, napsaná za výlohou knihkupectví na náhodně vylosovaná, autorovi předem neznámá témata. Příběh o lásce a andělovi, kterého, když je vám nejhůř, pošle sám LÉTAJÍCÍ JAGUÁR)
  • 1.díl „Mluviti pravdu“ (Formánka prostě miluju. Už Prsatýmu muži jsem propadla. Asi, že jsem taky redaktorka, tak tomuhle úžasnýmu nonováři rozumím. Založil kdysi časák Koktejl, je cestovatel, vše, o čem píše, zažil, je skutečnej, pravdomluvnej, na nic si nehraje a hledá skutečný odpovědi na otázky bytí. I tenhle román napsal podle skutečnosti. Fakt potkal na smeťáku šílenýho starýho dědka, ze kterýho se vyklubal nalezenec z Vídně, později voják SS, Rudé armády, československé armády, vězeň, komunista, milionář. Když s ním Formánek rozplétal jeho příběh, málem sám přišel o rozum a upil se k smrti. )
  • 2.díl „Zemřel jsem v sobotu“ (Po „Mluviti pravdu“ jsem si chtěla odpočinout od šílenýho dědka SSsáka a jeho storky, ale chtěla jsem znovu číst Formámka. Jenže jako na sviňu tohle je pokračování knížky „Mluviti pravdu“. Nebo s tím úzce souvisí a dozvíte se o dědkovi ještě víc a Formánek zas šílí. Boží. Hledá v Třebíči dům, na kterým byl nápis „Z osudu rukou a vůle boží“, kterej nasměroval dědka na jeho cestu. Prej snad jedna z dalších knih na to zas navazuje, prej je to volná trilogie, ale nikde jsem to nedohledala. Napsal pak ještě dvě knihy, tak si je dám a uvidím
  • „Úsměvy smutných mužů“ (2014), autobiografický autorův příběh, jak skončil kvůli chlastu v odmašťovně, koho tam potkal a tak, hustý

G

Galbrait Robert (pseudonym J.Rowlingové)

  • „Volání kukačky“ (vzrušující detektivka, kterou autorka Harry Pottera psala pod pseudonymem a vydala coby někdo jiný, aby si ověřila, že ještě umí psát, a že ji lidi nečtou jen kvůli jejímu bestseleru. Hlavní hrdina, soukromý očko Cormora Strike vyšetřuje záhadnou sebevraždu krásné modelky. Že by šlo o vraždu?)
  • „Hedvábník“ (další případ svérázného detektiva Cormorana)
  • „Ve službách zla“

Garland Alex „Pláž“ (Kniha super, film s Leonardem stál za prd podle mě)

Gavalda Anna

  • „A taková to byla láska“ (Příběh ženy, kterou opustí manžel, ona s dětmi uteče k tchánovi a povídají si o svých láskách a otevřou se sobě)
  • „Citlivá místa“
  • „Člověk není nikdy úplně šťastný“ (Rozdrolené lásky, rodiny rozpadající se kvůli nudě a opotřebovanosti a hledající způsob, jak začít znovu, po kouskách poztrácené štěstí, nová setkání, bytosti, které se míjejí, navzájem ovlivňují, milují se, vyčítají si, odpouštějí… To je život v Gavaldině podání: velká hra, skládanka, kterou lze skládat a zase rozkládat, vyměňovat díly za jiné a znovu se vracet k těm původním)
  • „Prostě spolu“ (Nejlepší z Gavaldiných knih, i když tahle autorka mě nadchla a bavilo mě od ní všechno, i tohle je zfilmovaný, hraje v tom tuším Audrey Tautou, je to příběh několika ztroskotanců, kteří společně najdou štěstí)
  • „Kdyby tak na mě někdo někde čekal“ (Prvotina známé francouzské autorky. Krátké povídky napsané úsporným, přesným (a silně pařížským) jazykem s krutým humorem rozebírají mezilidské vztahy, které může definitivně zničit zdánlivě bezvýznamný detail jako zazvonění mobilního telefonu. Vztahy mezi Gavaldinými hrdiny, ať jsou to sourozenci, manželé, milenci, rodiče s dětmi či kolegové, charakterizuje přesně odpozorovaná a přiléhavě zachycená směšnost, zbabělost, záludnost a žárlivost, ale i loajalita a spojenectví)
  • „Báječný únik“ (Garance je nejmladší dítě zajímavých rodičů, kteří jsou společensky na výši, ale ne snobsky a měšťácky, spíše bohémsky. Má dva bratry a sestru, sourozenci se mají velmi rádi a drží při sobě, byť už mají svůj dospělý život. Kniha vypráví o výpravě sourozenců na svatbu příbuzného, konvenční svatbu ve vznešeném duchu. Jeden z bratrů, Vincent, který dělá kastelána v rodinném zámku (kde neteče voda, rekonstrukce pokračuje pomalu a na vstupném se dá sotva vydělat na živobytí), s nimi nejede, a tak sourozenci nechají svatbu svatbou a rozjedou se za ním. Stráví s ním příjemný den, zúčastní se jakési naprosto plebejské svatby na místě, znovu si uvědomí svoje silná sourozenecká pouta a lásku, kterou k sobě cítí)

Gion Jean „Muž, který sázel stromy“ (Krátká knížka, ale vydatná obsahově, má jednoduché poselství, které vás dojme a uvědomíte si, jak málo stačí, abyste ze světa udělali lepší místo)

Giordano Paolo „Osamělost prvočísel“ (Rozhodnutí uděláme během pár vteřin a jejich důsledky pak neseme po zbytek života. Pravdivost tohoto tvrzení doslova na vlastní kůži otestovali protagonisté románu: Alice a Mattia se v dětství rozhodli špatně… Přitom nešlo o nic závažného, ona se jen nechtěla stát závodnicí v lyžování a on nehodlal vzít na oslavu ke spolužákovi svou mentálně postiženou sestru. Dalo by se to pochopit, byli ještě malí, ale tíha následků je neušetřila, naopak dopadla na ně celou svou vahou. Během dospívání hledají svoje místo na světě ještě obtížněji než většina jejich vrstevníků, ale když se setkají, zdá se, že by je mohli najít jeden vedle druhého…)

Guterson David „Na východ od hor“ (Dojemný příběh muže,  který hledal smrt a našel život)

H

Haddon Mark „Podivný případ se psem“ (Výbornej příběh, kterej vypráví 15tiletej autista, kterej začne psát detektivku a pátrá po vrahovi psa, psa, kterýho sousedce někdo propích vidlema, no a jak kluk pátrá, vypátrá zajímavý věci o vlastní rodině a změní mu to život)

Haig Matt „Poslední rodina v Anglii“ (Vtipné i smutné vyprávění labradora o psím životě a obtížné cestě k tomu, aby pes udržel svou poslední rodinu v Anglii po kuse)

Hawkins Paula „Dívka ve vlaku“ (napínavá detektivka, která byla i filmovaná)

Hemingway Ernest „Stařec a moře“

Herbert Frank „Duna“ (Kultovní sci-fi z planety Arrakis zvané Duna a koření, které prodlužuje život a dává uživateli neuvěřitelné psychické schopnosti, kniha vyhrála prestižní ceny, má i pokračování, ty mě ale už nebavily)

Hnízdil Jan „Mým marodům“ (super kniha o tom, že nemoc je vždy v naší hlavě, a že když je hlava ok, tělo taky, soupis fejetonů, které Hnízdil psal do novin o svých pacientech, kteří se uzdravili díky psychosomatické léčbě)

Hoeg Peter „Cit slečny Smilly pro sníh“ (Super detektivka či thriller, taky to bylo zfilmovaný, taky z toho vznikl proti knize fakt paskvil a nemělo to vůbec tu sílu jako knížka, je to příběh Eskymačky, která pátrá po vrazích malého chlapce jménem Izaiáš. Odhalování záhady vede přes tajné archivy pochybných společností a patologických ústavů, přes kodaňské podsvětí na loď, která odplouvá s tajemným posláním k ostrůvku u západního pobřeží Grónska)

Hosseini Khaled

  • „Tisíce planoucích sluncí“ (Tohle jsou jedny z nejkrásnějších a nejsilnějších knih, jaký jsem kdy četla, nic dalšího autor zatím nenapsal, ale už se těším, že jednou napíše, fakt strašná síla, on je Afghánec tuším z emigrantské rodiny, Slunce jsou vyprávěny hlavní hrdinkou, která se narodí úplně chudá, a čeká 30 let, než může být šťastná a žít podle svých představ)
  • „Lovec draků“ (Strhující autobiografické drama ze současného Afghanistánu, příběh chlapce Amíra, který vyrůstal v Afghánistánu a s otcem chtěli utéct někam, kde jim denně nepůjde o kejhák)
  • „A hory odpověděly“ (Opět bomba kniha, tentokrát o celoživotním hledání hlavního hrdiny, který v dětství v rodném Afghánistánu přišel o sestru, kterou rodiče prodali bohaté bezdětné rodině. Na pozadí téměř šedesáti let dramatické afghánské historie se odehrává příběh lásky, ztrát i obětí. Je lepší být odtržený od rodiny než trpět bídou? Co mohou či mají udělat bohatí pro chudé? Jak silná jsou rodinná pouta a jaké následky mají naše rozhodnutí?)

Houellebecq Michel „Platforma“ (Brutální román o chlápkovi, co nic moc necejtí, nic moc nechce, za sex si platí, je politicky, sexuálně i lidsky velice nekorektní, příběh muže, kterej nečekaně potká lásku, i když si nemyslel, že by se mu to mohlo stát, a nechápe, proč o něj tahle bohatá, náruživá žena má zájem)

CH

I

Ingelman-Sundbergová Catharina „Brambory na vloupačku“ (bezvadná komedie o staroušcích z domova důchodců, o které tam špatně pečují, vzbouří se a jdou si pro prachy klidně i do banky, aby si ještě něco užili a mohli žít podle svého)

Irvnig John „Svět podle Garpa“ (Ústředními postavami jsou spisovatel T. S. Garp a jeho matka Jenny Fieldsová, známá feministka, podstatnější roli hrají také Garpova manželka Helena a jejich děti, redaktor jeho knih John Wolf a transexuálka (bývalý ragbyový hráč) Roberta Muldonová. Vydání románu vzbudilo v Americe doslova „garpománii“ – Garp se stal jakýmsi „hrdinou své doby“, idolem mládeže a symbolem specifického postoje vůči americké společnosti)

Isaacson Walter „Jobs“ (úžasný tlustý životopis Stevea Jobse z Appleu)

J

James E. L. (Více v mém jiném článku „Kniha s orgasmem aneb Porno pro matky“- odkaz zde)

  • „50 odstínů šedi“  (1.díl),
  • „50 odstínů temnoty“ (2.díl)
  • „50 odstínů svobody“ (3.díl)

Janeček Petr „Černá sanitka a jiné děsivé příběhy“ (Kniha o městských mýtech, fámách, jsou tu příběhy jako zabodnuté injekční stříkačky v MHD, ukradené dítě v IKEA a pod., jejich vznik a výskyt, hodně zajímavý čtení, prostě my lidi se rádi bojíme, a proto si dodnes místo vodníků vymejšlíme strašidla jako černou sanitku, kterou znají Pražáci z 80.let, prej jezdila po městě a kradla děti, pamatuju si, jak jsme se se ségrou schovávaly za autama, když jelo něco velkýho černýho kolem)

Jeffers Robinson „Maják v bouři“ (Krásný verše)

Jonasson Jonas

  • „Stoletý stařík, který vyskočil z okna a zmizel“ (Takový švédský Forrest Gump, moc zábavná knížka, příběh Allana Karlssona, kterému v domově důchodců chystají oslavu 100. narozenin. Jenže on uteče oknem a na útěku se rozkrývá jeho zábavnej a neuvěřitelnej život, ve kterém se zapletl do většiny velkých světových událostí 20. století. No a i na útěku Allan potkává zajímavý figury a zažívá velká dobrodružství. Celé Švédsko ho hledá.  Kniha byla autorova prvotina a hned se stala nejprodávanější švédskou knihou následujících dvou let. Podle knihy je natáčen film s největším rozpočtem v historii švédské kinematografie.)
  • „Analfabetka, která uměla počítat“ (Čekala jsem, jak budu z tohohle autora podruhý vodvařená, ale nekonalo se… Přišlo mi to na jedno brdo se Staříkem. Zas nečekaný zvraty, setkání s prezidenty celýho světa, zas atomová bomba, jen místo dědka tam byla mladá černoška z africkýho slamu. Musím říct, že jsem to těžko louskala. Asi, kdybych tohle četla jako první, pak by mě zas zklamal Stařík… Nevím… Nějak jsem se nudila…)

K

King Stephen „O psaní“ (Průvodce spisovatelskou zkušeností proslulého autora hororových bestsellerů aneb kurzy tvůrčího psaní pro mírně pokročilé, fakt hodně zajímavý čtení pro někoho, kdo píše a to ať už cokoli.)

Krol Torsten

  • „Delfíní lidé“ (Výborná knížka, taková vymyšleně napsaná, ale stejně vás vtáhne do děje, německá matka dvou synů zdrhne po druhý světový z Německa, protože coby manželka padlého hitlerovského vojáka by ji asi nečekaly hezký věci. Bratr jejího muže, Klaus, kterej taky zdrhnul (ještě za války), žije ve Venezuele a své švagrové tam nabídne azyl a manželství. Jenže stane se nehoda a pani s klukama skončej ve venezuelský džungli a bojujou vo holáč. Bejt to z roku 2014 a ne 1934, čekala bych, že to celý natáčej zkrytý kamery a je to reality show o přežití.
  • „Callisto“ (hlavní hrdina je trochu blb, chce do armády a jede do Callista, kde je náborové středisko, ne a ne se tam dostat, stávají se mu bizarní záležitosti a do cesty se mu stavějí neuvěřitelné překážky, prostě pořádnej zamotanec)

L

Larsson Stieg „Millénium“ (Strhujícím způsobem napsaný detektivní román, který zná celý svět, a proslavil severskou detektivku. Novinář Larsson si psal detektivní romány do šuplíku, až když měl rozpracovaný třetí díl, nabídl první dva nakladatelství, 2x ho odmítli, nakonec z jeho trilogie vznikl světový bestseller, ale autor se úspěchu nedočkal, žemřel na konci roku 2004 pár měsíců před vydáním jeho první knihy. Dílů Millénia mělo být původně 10… Viděli jsme s mužem obě dosavadní zfilmování, švédský 1.díl byl super, 2.díl slabota, americký 1.díl s Danielem Craigem byl boží)

  • 1.díl „Muži, kteří nenávidí ženy“
  • 2.díl „Dívka, která si hrála s ohněm“
  • 3.díl „Dívka, která kopla do vosího hnízda“
  • „Milénium, Stieg a já“ (Kniha, kterou napsala Larssonova celoživotní partnerka, kterou si ale ze strachu před náckama a dementama podobnýho druhu nevzal a neměl s ní ani děti, dočtete se tu, jak a proč Larsson trilogii Milénium psal, jak zemřel a co se stalo po jeho smrti)
  • 4.díl „Dívka v pavoučí síti“ (tuhle knihu už napsal jiný autor, protože ten původní zemřel, David Lagercrantz to ale zvládl skvěle a já si zas oba hlavní hrdiny pořádně užila)
  • 5.díl „Muž, který hledal svůj stín“ (zas od Davida, taky mě bavilo)

Legátová Květa

  • „Želary“ (Ucelený cyklus devíti povídek, který je navzájem propojený jednotlivými hlavními postavami, děj povídek popisuje osudy obyvatel fiktivní zapadlé horské vesnice v Beskydech v obdoví první republiky. Kniha získala Státní cenu za literaturu)
  • „Jozova Hanule“ (Tahle kniha byla předlohou filmu Želary, je to příběh nedostudovamé doktorky Anny, která kvůli práci v odboji musí prchat před gestapem do zapadlé Beskydské vesničky, kde najde lásku, tady mě vyjímečně bavil i film, ale možná je to tím, že jsem viděla dřív film a teprve potom četla knížku)

Loe Erlend „Doppler“ (jak to dopadne, když tátu od rodiny nakrkne nejen rodina, ale vlastně i civilizace a odstěhuje se na kraj lesa do stanu? Jídlo chodí krást, ztratí všechny zábrany a porušuje pravidla, protože poslouchat je ho už nebaví)

Longová Kate „Příručka špatné matky“ (Trojgenerační ženský román o třech babách – babička, dcera a vnučka – mění se pohledy na stejné dny, což je super, jak to každá vidí jinak, postupně se tu rozkrývají všechny možné křivdy a omyly a ženský k sobě hedají cestu)

M

Mácha K. H. „Máj“

I tahle knížka byla zfilmovaná

Márquez Gabriel José García  

  • „Láska za časů cholery“ (Boží kousek o lásce, která čekala 51 let, 9 měsíců a 4 dny na to, aby se naplnila, Florentino Ariza miluje celý život jedinou ženu Fermínu Diazovou, i když má přes 600 sexuálních vztahů s jinými ženami. Když ale jeho jediná opravdová láska ovdoví, přijde jí znovu vyznat lásku. Odjedou spolu na plavbu po řece, kde se čas zastaví a oni se poznávají tělem i duší. „Láska je jako cholera, projevuje se stejně“, jak říká Florentinova matka, když to vypadá, že její syn umře. Neumře, jen tolik miluje, až má smrt na jazyku. Knížka magického realismu, kde nic moc magického není, jen ta neskutečná láska, která čeká na naplnění přes 50 let.)
  • „Sto roků samoty“ (Magický romantismus a jeho nejslavnější dílko, 100 roků generace po generaci v jedné rodině, spousta času a kouzel, lásek, krve, tuhle knihu koupím, kdykoli na ni někde v antíku narazím, to je moje úchylka)
  • „O lásce a jiných běsech“

McDougall Christopher „Zrozeni k běhu“ (Výborná kniha i pro neběžce, skutečný příběh novináře, který hledá v divočině národ nejlepších běžců světa, pak je najde a uspořádaj v divočině megadrsnej běh a z celýho světa se sjedou figurky běžecký a daj si tam do těla, fakt boží počteníčko…)

McGregorová Virginia „Jak to vidí Milo“ (Milo je malej kluk a moc nevidí, vlastně trpí poruchou zraku, která ho postupně o vidění připravuje a to, co vidí, se kruhově zužuje, ale čím míň vidí, tím líp vidí pod povrch věcí, lidí a osudů, když jde jeho babička do domova důchodců, Milo si tam začne všímat divných věcí a společně s jedním kuchařem a prasátkem pátrá na vlastní pěst po tom, co se tu staříčkům děje)

Melville „Bílá Velryba“ (Pro milovníky tlustokožců, tedy tlustých knih, sem tam je třeba 90 stran k nepřežití, ale pak třeba 100 je super)

Minier Bernard 

  • Mráz (napínavá detektivní trilogie)
  • Kruh
  • Tma

Murakami Haruki

  • „Afterdark“ (Děj se odehrává většinou v barech a restauracích během jedné noci koncem podzimu v Tokiu, kdy se propletou osudy jednotlivých hrdinů. Název románu je odvozen od jazzové skladby Five Spot After Dark)
  • „Norské dřevo“ (Příběh o nostalgii lásky, ztrátě a probouzející se sexualitě. Děj se odehrává na konci 60. let v Japonsku na pozadí studentských bouří. Toru Watanabe je tichý a uzavřený vysokoškolák, který se v Tokiu znovu potkává s křehkou Naoko, přítelkyní z dětství. Jejich vztah se postupně prohlubuje, zároveň je ale vystaven rostoucímu tlaku minulosti, kterou poznamenala tragédie jejich společného přítele. Během divokých nočních večírků, na které Torua bere jeho kamarád Nagasawa, potká Toru impulzivní mladou ženou jménem Midori. Ta mu razantně vstoupí do života a Toru Watanabe se ocitá v situaci, kdy si musí vybrat mezi dvěma ženami, mezi vášní a svými principy, mezi budoucností a minulostí)
  • „Kafka na pobřeží“ (Patnáctiletý kluk Kafka Tamura žije se svým otcem, sochařem Koičim, v Tokiu. Matka se sestrou od nich odešly, ještě když byl Kafka malý. Kafka není jeho skutečné jméno, vybral si ho podle česko-německého spisovatele Franze Kafky. Tamura má i své alterego „Kluka, co se mu říká Vrána“ , sám se považuje za nejdrsnějšího patnáctiletého kluka na světě. Nesnáší svého otce, a proto od něj uteče na ostrov Šikoku do města Takamacu. Vydává se tak na velkou pouť – nejen daleko od domova, ale také se snaží poznat sám sebe)

N

Nabokov Vladimir „Lolita“ (Jemná pedofilní klasika)

Neff Ondřej „Tma“ (Šílenej příběh, na kterej si občas vzpomenu dodnes, sci-fi, ve kterým nejde elektřina a Praha i vše kolem se topí ve tmě, lidi vražděj pro kus chleba, nefunguje nic, jen silní mají moc a ostatním jde vo kejhák)

Nesbo Jo „Harry Hole“ (nejslavnější autorova série detektivek s vyšetřovatelem Harrym Holem, přečetla jsem vše už několikrát a vždy mě to baví, skvělá severská detektivka)

  1. Netopýr
  2. Švábi
  3. Červenka
  4. Nemesis
  5. Pentagram
  6. Spasitel
  7. Sněhulák
  8. Levhart
  9. Přízrak
  10. Policie
  11. Žízeň

Neville Catherine „Velká osma“ (Thriller ve stylu Šifry mistra Leonarda, dvě hlavní hrdinky ve dvou různých stoletích, jejichž životní osudy se protnou, děj jaksi šéfuje šachová partie mocných celého světa a jedny vzácné šachy s šachovnicí jsou hnací silou celého příběhu, výborná knížka, kterou ale nelze nikde koupit, sehnala jsem ji až v knihovně)

Nezval Vítězslav „Manon Lescaut“ (Moje první opravdová knížka, kterou jsem přečetla, díky ní jsem našla jemnost své duše, byla jsem asi v páté třídě a zlobila jako čert, učitel češtiny mi vrazil do ruky Manon a po dočtení jsem byla někdo jinej, hodná a tehdy jsem začala číst a přestala si myslet, že je důležité každého přeprat a bejt středem pozornosti)

Nicholls David „Jeden den“ (Příběh dvou zamilovaných lidí, jejichž životy se nám odhalují vždy jen jednou za rok, je to asi jako s mojí kadeřnicí, se kterou se vídám zřídka, a proto vidíme své životy v jakési filmové zkratce, při jednom stříhání jsem hledala toho pravého, při dalším jsem ho našla a pokoušeli jsme se o dítě, při dalším melíru jsem chtěla načesat svatební kokrhel, pak jsem už v mobilu ukazovala fotku prvního dítěte…)

O

Ondaatje Philip Michael „Anglický pacient“ (I super film, na kterej ale nemám to srdce koukat vícekrát než jednou za 5 let)

P

Palán Aleš 

  • „Raději zešílet v divočině“ (rozovory s osmi samotáři žijícími v horách na Šumavě, někdo spí v lese, jiní v maringotce, ale spojuje je jedno, ve městě v civilizaci být nechtějí)
  • „Člověk musí hořeti“ (rozhovor s opatem Želivského kláštera, Vítem Tajovským, silný životní příbšh člověka, který se postavil režimu i za cenu uvěznění)

Paasilinna Arto

  • „Stará dáma vaří jed“ (hrdinkou nového humoristického románu oblíbeného finského spisovatele je důstojná stará dáma, vdova po plukovníkovi Linnea Ravasková, která se všemožně obětuje svému nepovedenému synovci – prodá luxusní byt v Helsinkách, aby za něj mohla zaplatit dluhy, odevzdává jemu a jeho dvěma zlotřilým kumpánům každý měsíc důchod… Pak ji ale jednoho dne synovec nutí, aby napsala závěť – a stará dáma se vzepře. Rozhodne se vzít věci do vlastních rukou a čtenáři s napětím sledují, co udělá.)
  • „Les oběšených lišek“ (Humorný příběh tří svérázných uprchlíků, kteří se setkají v opuštěné chatě uprostřed laponské tajgy. Ve staré lovecké chatě v laponské pustině se setkají dva muži – vypočítavý lupič, který se snaží ukrýt před kumpány, s nimiž se nechce dělit o kořist, a násilnický důstojník, který roční dovolenou uprostřed přírody řeší své problémy s alkoholem. Oba antihrdinové po počátečních konfliktech nacházejí jakýsi způsob soužití až přátelství a když k nim později přibude třetí utečenec, domorodá stařenka prchající před státním domovem důchodců, stává se z opuštěného srubu div ne idylické hospodářství. To však brzy naruší jednak místní policista, jednak lupičův nebezpečný komplic… Další velmi dobrá autorova variace na téma útěku před civilizací a „terapie přírodou“. Nechybí ani ochočené divoké zvíře, tentokrát liška, a humor v mnoha podobách, od situačního přes černý až po absurdní)

Pratchett Terry „Úžasná zeměplocha“ (Má asi milion dílů, nejvtipnější fantasy, co znám, četla jsem všechny asi do třicátého, pak přišla bída a já si přestala kupovat každej další díl a už mě to pustilo, ale těch prvních 30 je fakt prdel)

Potok Chaim

  • „Jmenuji se Ašer Lev“ (Poutavý příběh chasidského Žida z New Yorku, který měl dar, uměl krásně malovat, ale jeho víra mu malování zakazovala, obrátil se proti všem a maloval)
  • „Dar Ašera Leva“ (2.díl příběhu židovského malíře Ašera Leva, který volí mezi malováním a židovskou rodinou, posláním a poselstvím)

Pressfield Steven „Válka umění“ (skvělá a na dřeň kniha o tom, jak těžké je se dokopat k čemukoli a zvítězit nad odporem)

Prokeš Josef „Na sviňu svět“ (Vtipný povídky brněnskýho Šabacha)

Q

R

Rhinehart Luke „Kostkař“ (hlavní hrdina, který tomuhle propadl i ve skutečnosti, nechává svůj osu na hodu kostkou, napíše či vymyslí si 6 možností a podle hodu koná, žije. Dějí se děsivé věci, protože dávat 6 bezpečných a nudných možností, to není žádná hra)

Riggs Ransom

  • 1.díl „Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti“ (Napínavej příběh ve stylu seriálu Hrdinové, už úplně vidím, že to brzo zfilmujou)
  • 2.díl „Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti-podivné město“ (pokračování, ale to jsem ještě nečetla)

Roberts Monty „Muž, který naslouchá koním“ (Monty je americkej koňák, kterej umí léčit psychicky narušený koně. Natočili podle něj slabej film s Robertem Redfordem „Zaříkávač koní“, ale byla to slátanina romantická. Jeho otec chytal mustangy a násilím je krotil. Jeho syn vymyslel svou vlastní metodu, jak s koni mluvit, a pod jeho rukama koně poslouchali, aniž by je musel bít či lámat. Monty dodnes jezdí po světě a na show lidi učí, jak s koňmi správně pracovat, a svou metodu užívá i na narušený lidi: vězně, děcka z pasťáků a tak. Tahle knížka vypráví jeho životní příběh a popisuje, jak Monty na svou metodu přišel)

S Montym Roberstsem jsem měla to štěstí, že jsem ho poznala osobně. Byl tu se svou světovou show a já s ním točila reportáž do Střepin. Nikdy na něj nezapomenu, úžasnej chlap, jeho životní příběh je neuvěřitelnej, změnil svět lidí a koní v lepší místo. Bez prdele. Své narušené koně si od něj nechala léčit i britská královna a stali se navždy přáteli.

Rowlingová J. K. „Harry Potter“  (8 dílů, mě to prostě hodně, hodně bavilo, fakt super napsaný a už se těším, až moje děti dorostou a budeme si Harryho číst před spaním)

Ruark Robert „Medojedky“ (Dvaačtyřicetiletý Alec Barr je na vrcholu slávy, je novinář a spisovatel, má úspěch, prachy, krásnej byt a rodinu, ale nestačí mu to, chce zase žít jako béhém, aby našel ztracenou insporaci, tak pěkně divočí, ale nakonec zjistí, že vlastně chce ten klid, kterej právě ztratil)

S

Sardou Romain „A odpusť nám naše viny“ (Hustej historicekj román ala Jméno růže, píše se rok 1282, jsme ve Francii, k místnímu biskupovi se dostaví podivný kněz Henno Gui, jenž se má ujmout farnosti Heurteloup poblíž Toulouse. Heurteloup upadl v zapomnění už před celými desítkami let, kostel leží v rozvalinách, spousta domů je opuštěna, nikdo neví, co se stalo s jejich obyvateli. Z okolních bažin se prý šíří mor. Přesto však vesnici obklopuje tajemství, které zneklidňuje i nejvyšší kruhy ve Vatikánu. Kniha vzbudila ve Francii velký ohlas)

Satrapiová Marjane „Šitíčko“ (Útlounkej komiks s velkou dávkou černýho humoru, íránské ženy si nebývale svobodomyslně povídají o všem od politiky, plastické chirurgie, lásky až po sex či šitíčko: když se holka nepanna vdává, nechá se zašít, aby měl novomanžel radost, že panna byla)

Schmidtová Kathrin „Neumřeš“ (Hodně zajímavej příběh spisovatelky, která se probere po operaci mozku a neumí mluvit ani chodit, vše popisuje zevnitř své hlavy, kde se jí nejdřív nechtějí poskládat ani písmenka, natož celá slova, chodí za ní rodina a ona si postupně znovu osvojuje řeč, pohyb a rozkrývá jako v detektivce svůj vlastní život tak, jak jí naskakují vzpomínky jednotlivých let, která prožila. Zjišťuje, kolik má dětí, že byla před rozchodem s manželem, že milovala tajemného V., kvůli kterému měla mrtvici.)

Simons Paullina

  • „Bellagrand“ (0.díl) co bylo před tím, než se oba hlavní hrdinové potkali, jak žil on a jeho rodina
  • „Měděný jezdec“ (1.díl) (Megaromantickej a hustej román o lásce dvou mladejch v době obléhání Leningradu hitlerovým vojskem, všechny 3 díly si teď půjčil můj pragmatickej táta a doslova je zhltnul, loni totiž dělal zakázku v Pterohradu a znal každičký místečko z týhle trilogie, byl nadšen i z příběhu, a to jsem si to pamatovala jako romaňťárnu, i když je to z války a hlad dožene lidi ke kanibalismu a jsou tam hory drsáren…)
  • „Tatiana a Alexandr“ (2.díl) (Konečně ho přeložili a vyšel v češtině, jupííí, už mám objednáno a těším se na čtení 2. a 3.dílu)
  • „Letní zahrada“ (3.díl)

Skomsvold Kjersti Annesdatter „Čím jdu rychleji, tím jsem menší“ (Každé ráno si Mathea Martinsenová v novinách pročítá úmrtní oznámení. Už jen ze zvyku. A představuje si, že mezi nimi brzy najde to svoje. Jaký verš by si vybrala? Žila pro svého manžela a teď zůstala sama. S ostatními lidmi neměla nikdy moc co do činění, nebyla mezi nimi totiž vidět. A teď nechce zemřít, dokud se někdo nedozví, že žila. Jenže co by o sobě světu vlastně měla říct? Čím jdu rychleji, tím jsem menší je tragikomický příběh o tom, jak se také žije naplno, o strachu ze smrti a strachu ze života, o samotě ve dvou a samotě mezi lidmi, o statistické pravděpodobnosti, o čase a o tom, co člověk může dělat, když umí plést čelenky a vymýšlet skvělé rýmy, ale neví, jak otevírat sklenice s marmeládou, natož jak po sobě zanechat stopu)

Styron William „Sophiina volba“ (Brutální klasika o volbě Sophie, která má v koncentráku vybrat, který z jejích dvou dětí přežije, a který půjde do plynu, tahle knížka se stala tak populární, že se pojem „Sophiina volba“ ujal jako běžně užívaný, když je člověk v bezvýchodné situaci a nemůže si vbrat ze dvou možností tu správnou)

Szcygiel Mariusz „Udělej si ráj“ (výborná a ohromně vtipná sonda to toho, jak Poláci vidí nás Čechy)

Šimková Dagmar „Byly jsme tam taky“ (Vzpomínky ženy, která byla v 50. letech vězněná z politických důvodů a v base strávila 14 let. Strhující próza, při jejíž četbě běhá mráz po zádech. Nechala bych všem jako povinnou četbu a to zejména před volbama… Fakt hustý, jsem myslela, že po Souostroví Gulag a Nabarveným ptáčeti už nic tak hustýho nebudu číst…)

Špaček Ladislav „10 let s Václavem Havlem“ (Výborná a zábavná i dojemná kniha o našem skvělém prezidentu)

T

Thompson Craig „Pod dekou“ (Autor ve svém komiksovém románu civilně, ale přitom nápaditě a zábavně líčí příběh svého dětství, mládí a první velké lásky. Zároveň se tu řeší problém lidí, kteří byli vychováni v nábožensky fanatickém americkém venkově a kteří se pak zpod téhle deky i zpod jiných dek obtížně derou ven. Je to vražedně přímočarý příběh, při kterém si vzpomenete na vlastní věk nevinnosti a lásky tolik, až vás to píchne do srdce jako rampouch z pravé wisconsinské zimy.)

Tolkien J. R. R.

  • „Hobit“ (Pohádka, která dějově předchází Pánovi prstenů)
  • „Pán prstenů“ (Tohle prostě byla bomba, pamatuju si, když jsem dočetla první a druhej díl kdysi před revolucí snad ještě a čekala jsem, až konečně vyjde i ten třetí díl…)

Torday Paul „Lov lososů v Jemenu“ (absurdní, originální a mimořádně vtipný román, nudný patron, dr Alfred Jones se má zapojit do bláznivého projektu vybudování řeky pro lososy uprostřed pouště. On nechce, ale britským politikům by se kvůli problémům na blízkém východě šiklo odlákat pozornost médií, a tak ho tam pošlou. Jemenský šejk vše vymyslel a a nakonec zblbne i Freda. Fred si rád orazí od své děsné ženy a když pak v Jemenu potká krásnou správkyni jeho majetku, je tu zavařeno na pořádný románek.)

Tsiolkas Christos „Facka“ (co se stane, když se sejde hromada přátek se svými dětmi na oslavě a jeden nevychovanej fakan dostane pořádnou facku? Co to rzobije, rozjede a jak to všechno může skončit? Výborná sociální sonda do nejrůznějších rodin)

Tučková Kateřina

  • „Žítkovské bohyně“ (Příběh dívky pátrající po historii své rodiny a své tety Surmeny, jedné z posledních BOHYŇ z Žítkové. BOHYNĚ, jakési léčitelky a čarodějky, skutečně žily vysoko v kopcích Bílých Karpat na hranicích mezi Moravou a Slovenskem. Autorka čerpala ze skutečnosti a něco si k tomu přibájila. Hlavní hrdinka Dora Idesová je poslední z bohyní, ale brání se tomu faktu celý život. Připadá si prokletá, že nosí smůlu, ale když pak na konci 90.let pátrá po rodinných osudech v archivech a svazcích StB, zjistí, že její teta měla tlustou složku, a že po ní tvrdě šli jako po tzv. vnitřním nepříteli a ideologické hrozbě normalizované společnosti. Proti bohyním stál také obyčejnější nepřítel než režim: lidská závist a zloba. Vyplatí se si od začátku psát malý strom příbuzenských vztahů, aby se v tom člověk neztratil. Já ho našla na netu a vytiskla si ho. Za knihu dostala autorka Cenu Josefa Škvoreckého a už prodala i filmová práva společnosti FilmBrigade, která má za sebou seriály Letiště či Základka.), četla jsem i Žítkovské čarování, historická studia skutečnosti z dob, kdy Bohyně žily
  • „Vyhnání Gerty Schnirch“ (Příběh brněnské dívky jménem Gerta, která měla tátu Němce, mamku Češku a nebýt to za druhý světový, bylo by to asi jedno… Drsná kniha o poválečným odsunu tisíců Němců z Brna, o tom, jak se Češi stávali stejnejma zrůdama jako byli nácci, a vraždili svý sousedy na potkání, měli kolem Brna koncentráky, kde zabíjeli lidi jako králíky. O zrůdě v každým z nás.  O bezmoci někoho, kdo nemá nejmenší moc nad svým osudem a stává se jen rozehranou kartou v rukou magorů, kteří si s ním dělají, co se jim zamane. Drsná kniha, většině lidí kolem mě se líbila víc než Žítkovské bohyně, mně nikoli. Pro mě byly Bohyně víc.)

U

Urban Miloš

  • „Hastrman“ (Příběh nesmrtelného vodníka, který se zamiluje a svou milou si touží vzít do nekonečna, ve kterém žije, magický romantismus v českém podání, Urbana miluju a tahle kniha mě dosti bavila)
  • „Sedmikostelí“ (Historická fantastická detektivka, děj se odehrává na pražském Novém městě, převážně v prostoru vyznačeném šesti gotickými kostely, v těchto kostelích dochází k vraždám, které vyšetřuje neúspěšný historik a policista-pochůzkář Květoslav Švach, hlavní postava románu. Seznamuje se s Matyášem Gmündem, který má v plánu vrátit architektonicky zničenou Prahu do „ideální“ doby Karla IV., je tu řada reálií, chodila jsem na místa, o kterých se v románu píše, a některá už mám navždy spojena s touto knihou)
  • „Lord mord“ (Zase strašidelnej historickej román, tentokrát z Prhy v 19.století, chudej zhýralej hrabě Arco chodí rád za kurvama a miluje starou židovskou Prahu, Ghetto, které se ale během asanace mění v prach, je závislý na heráku a ještě se mu do života připlete podivnej bratránek a strašidlo zvané Masíčko, které vraždí kurvu za kurvou a jde po krku i hraběti)
  • „Mrtvý holky“ (Sbírka deseti povídek z let 2002 až 2006, obsahující vedle klasické Smrtečky nebo Bělorusky i méně známé a novější drobné texty Miloše Urbana, už jsem tu psala, že miluju všechny knížky Miloše Urbana? Prostě je žeru…)
  • „Přišla z moře“ (tak ta mě krutě nebavila, že jsem o tom musela napsat článek – odkaz zde)
  • „Bolenus Arcanus“

V

Vlach Robert „Na volné noze“ (podnikatelský tlustá bible, která mě v podnikání posunula o světelný roky dál)

W

Waltari Mika „Egypťan Sinuhet“ (Boží, boží, boží, kdo nezná, měl by si jednou dát)

Williams Stephen „Dívka, která si říkala Tuesday“ (o holce hekerce, která žije pod zemí v tunelech londýnského metra, je to jako by se znovu objevila na scéně Lisbeth Salanderová, i když v jiných kulisách)

         X

Y

Z

Zafón Carlos Ruiz

  • „Stín větru“ (1.díl. Román se odehrává před, během a po španělské občanské válce v Barceloně. Desetiletý chlapec Daniel Sempere se se svým otcem vydává na pohřebiště starých knih, o kterém nesmí nikomu říci. Zde knihovníci a prodejci knih ukládají knihy, které již nikdo nečte, ale nemělo by se na ně zapomenout. Daniel si má vzít jednu knihu ze široké škály možností a celý život se o ni má starat. Do oka mu padne román Stín větru od spisovatele Juliána Caraxe. Dílo přečte jedním dechem a vydává se hledat další romány tohoto autora. Zjišťuje, že to není známý spisovatel a jeho knihy nejsou k dostání, neboť je nějaký šílenec pálí a ničí, díky tomuto románu se autor stal nejprodávanějším španělsky píšícím autorem na světě)
  • „Andělská hra“ (2.díl. Volné pokračování Stínu větru, David Martín, mladík se spisovatelskými ambicemi, přijme nabídku tajemného vydavatele Andrease Corelliho a rozhodne se pro něj napsat knihu, jakou ještě nikdy nikdo nenapsal. Je tu hromada záhad, nevysvětlitelných náhod i úmrtí za nejasných okolností. A otázek, z nichž nejpalčivější zní: Komu vlastně upsal David Martín svou spisovatelskou i lidskou duši? V srdci Barcelony první poloviny 20. století se tak rodí poutavá, fascinující variace na faustovský motiv o pokušení a touze po nesmrtelnosti)
  • „Nebeský vězeň“ (3.díl. Mám objednaný, ještě jsem nečetla)
  • „Půlnoční palác“ (To je strašidelný příběh s vraždícím duchem v hlavní roli, příběh dvojčat, kterejm jde ten duch ze záhadných důvodů po krku, dvojčata a jejich partička dětí ze sirotčince, se tomu snaží přijít na kloub a zachránit oběma dětem život, celkem dobrá kniha, ale taková nějak moc pro mladý)

Zusak Markus

  • „Posel“ (Budižkničemu Edovi začnou do dopisní schránky chodit hrací karty se zašifrovanými úkoly – většinou je tam čas a adresa, kde má někomu pomoci. Jak pomoci, na to Ed už musí přijít sám. Ten, kdo mu karty posílá, ví o každém jeho kroku. Proč zrovna Ed? To se dovídá postupně, když dostává na svých misích do těla a mise mění jeho život)
  • „Zlodějka knih“ (I u této knížky je v podtitulu „bestseller“, ale teda po přečtení nemůžu než souhlasit, je to bomba knížka, nádherný jazyk, hraní si se slovy, hlavní hrdince, malýmu sirotkovi Liesel, slova dají smysl života. Příběh vypráví Smrt, která se s Liesel několikrát potká v Hitlerovském Německu, kde má plné ruce práce, i když s Liesel ne.  Očima desetileté holky vidíme, co dokáže válka a jak lidé umí Smrt překvapit svou krvelačností ale i velkou duší a láskou. Od Zusaka jsem nejdřív četla Posla, pak Zlodějku knih. Kdyby to bylo obráceně, po Zlodějce knih by mě Posel zklamal, jinak se mi taky moc líbil, doporučuju tedy číst v tomtéž pořadí, co já)